Proč kupovat certifikovanou kosmetiku

Velmi často na mě vyskakují hlavně na Facebooku příspěvky, ve kterých jsou nabízeny různé home made kosmetické produkty, tedy produkty, které jsou vyráběny opravdu doma, bez schválené provozovny a bez potřebného hodnocení bezpečnosti.

V zásadě proti těmto výrobkům nic nemám, také jsem tak začínala, ale můj pohled na tuto problematiku se zásadně změnil po tom, co jsem si prošla celým procesem certifikace a zřízením provozovny. Brzy bych ráda sepsala článek o tom, co všechno to obnáší, abyste si mohli udělat představu, jak náročné je celé toto podnikání legálně rozjet.

Provozovna těsně před kolaudací

Moje provozovna těsně před kolaudací. Dnes je již plná nástrojů, nádobí a surovin... 

A proč byste si tedy měli kupovat spíš certifikovanou kosmetiku?

1) Jednoznačně kvůli BEZPEČNOSTI!

Certifikovaná kosmetika prochází hodnocením bezpečnosti a musí splňovat přísná hygienická pravidla a tím pádem je mnohem nižší riziko, že si způsobíte problémy o kterých se Vám ani nezdálo.

Právě mýdla jsou v tomto ohledu nejvíc riziková, není totiž vůbec těžké vyrobit nebezpečné mýdlo, které může napáchat na Vaší pokožce pěknou neplechu, od velmi vysušené kůže až po poleptání. Nebezpečné mýdlo je takové, ve kterém zůstal nezreagovaný hydroxid sodný.

Toto je nebezpečné mýdlo. Růžová až fuchsiová barva značí nezreagovaný hydroxid, testováno roztokem fenolftaleinu.

Dalším bezpečnostním rizikem je právě konzervace u produktů, které obsahují vodní složku. V domácích podmínkách se těžko provádí mikrobiologická zkouška nebo zátěžový test konzervace, který je u těchto produktů při hodnocení bezpečnosti nutností a tedy máte vy, i výrobce, jistotu, že daný výrobek vydrží po uvedenou dobu trvanlivosti. Plíseň nemusí být na výrobku dlouhou dobu vidět pouhým okem a bez těchto testů není jistota, že je konzervace dostatečná.

Výrobce certifikované kosmetiky je hlídán a kontrolován, od každé šarže musí schovat vzorek a uchovat ho po dobu trvanlivosti a ještě nějakou dobu potom. V případě, že máte nějaký problém po použití certifikovaného kosmetického produktu, je možné se dopátrat, co se stalo a co bylo špatně.

2 ) Etické hledisko - podpoříte toho, kdo si dal tu práci, vynaložil spoustu času, peněz i nervů na to, aby vše dělal legálně.

Nevýhodou certifikované kosmetiky pro zákazníka je vyšší cena. Tomu se bohužel žádný oficiální výrobce nemůže vyhnout, protože už samotné zřízení provozovny a hodnocení bezpečnosti výrobků je velmi nákladné, celkově to zachází do stovek tisíc a to se na cenně výrobku odrazí. Dále pak oficiální výrobce platí například nájem provozovny, energie, eshop, propagaci a odvádí daně.

V žádném případě nemám v úmyslu hanit domácí výrobce ani jejich výrobky, často jsou opravdu skvělé a úmysly výrobců jsou chvályhodné a věřím, že nikdo z nich Vám nechce přivodit problémy úmyslně. Chápu, že málokdo se hned vrhne do podnikání v této oblasti např. z důvodu finanční náročnosti a tak si to chce nejdříve vyzkoušet ,,nanečisto“. Přeji všem těmto výrobcům, aby měli možnost svou tvorbu převést do oficiální a legální formy, jako jsem se k tomu nakonec dopracovala i já, i když to dlouhou dobu vypadalo, že se mi to nepodaří a s výrobou spíš skončím.

Tento článek má sloužit spotřebiteli k vytvoření si lepší představy o této problematice, aby se mohl informovaně rozhodnout, kde si svou kosmetiku zakoupí. Přeci jenom, kůži máme jen jednu a je to náš největší orgán, měli bychom být opatrní, co na ni aplikujeme.