Jak pečovat o pokožku a pleť v zimě?

V zimním období je správná a důkladná péče o pleť nejdůležitější z celého roku. Dochází totiž k nejmarkantnějšímu střídání teplot - z vytopené místnosti přecházíme ven do mrazu a naopak. Studený vítr a zimní sluníčko pleti také nesvědčí, bývá vysušená, napjatá, může nás pálit. Dlouhodobějším důsledkem těchto vlivů je rychlejší stárnutí pokožky, vrásky, popraskané žilky.

A čemu tedy věnovat pozornost?

  1. HYDRATACE - v zimě je důležité používat hydratační krémy i na pokožku, která běžně hydrataci příliš nepotřebuje. Určitě jste slyšeli/četli o tom, že se nedoporučuje krém obsahující vodu mazat před tím, než jdete do mrazu, protože voda poté v buňkách “zmrzne”. Dost často se tato teorie vyvrací, ale můj čistě intuitivní názor je takový, že na tom něco bude. Já pro jistotu a doporučuji to i svým zákazníkům, než jdu do mrazu, tak použiju pleťový balzám, tedy hutnější ,”krém” bez vodní složky. Pravdou ale je, že moje pleť není příliš mastná a tak se lesknu jen chvíli, ale pro majitele mastné pleti to může být problém. Tam bych doporučila zvolit krém, který je přímo určený do mrazu. Z mých výrobků se mi kromě Zimního balzámu, který teprve připravuji k certifikaci, osvědčil nejvíc Tuhý tělový krém

 

2. VÝŽIVA - výživné krémy používáme většinou na noc. Jedná se opět o hutnější a mastnější krémy nebo balzámy, které mohou pokožku více mastit, ale na noc to není problém. Pro zralou pleť bych doporučila obzvláště Jasmínový balzám. Je sice primárně tělový, ale vůbec není problém použít jej i na pleť, obzvláště na noc právě pro jeho výživné vlastnosti. Také ostatní Tělové balzámy můžete použít na noc.

Jasmínový tělový balzám je díky šípkovému oleji bohatý na vitamin C, který je účinným antioxidantem a tedy zpomaluje stárnutí pokožky a bojuje proti vráskám.

Další možností výživy pleti jsou pleťové masky. Masky mohou být jak výživné, tak hydratační, je potřeba dopřát pleti rovnováhu. Pokud tedy během týdne používáte hlavně hydratační krémy, dopřejte si alespoň jednou týdně masku výživnou a naopak, pokud používáte spíše výživné krémy, dopřejte si masku hydratační. Ve své nabídce zatím žádné pleťové masky nemám, ale ráda Vám zde napíšu recept na masku ze surovin, které pravděpodobně máte doma, nebo je koupíte v každém supermarketu. 

RECEPT NA VÝŽIVNOU MASKU NA OBLIČEJ

½ velmi zralého banánu
1 lžička medu
1 lžička extra virgin olivového oleje

Toto je úplný základ, který postačí, ale chcete-li masku ještě vylepšit, můžete přidat ovesné vločky (předem namočené), avokádo, aloe vera nebo jogurt. Banán stačí rozmačkat důkladně vidličkou, ale můžete všechny suroviny hodit i do mixéru, obzvlášť, jestli přidáváte ještě vločky, avokádo apod.
Masku aplikujte na vlhkou pleť, ideálně navlhčenou nějakým květinovým hydrolátem, nechte působit 5 - 10 minut a opláchněte. Vaše pleť bude okamžitě krásně jemná a viditelně vyživená. 

 

3. ČIŠTĚNÍ - protože je pokožka v zimě citlivější, měli bychom volit i jemnější a šetrnější čištění pokožky. Peeling provádět maximálně jednou týdně s jemnějším exfoliantem (peelingové činidlo). Z mých výrobků doporučuji Odličovací mléko, nejen k odličování, ale i k celkovému jemnému čištění pleti. Pleťový peeling v nabídce také zatím nemám, ale snadno si ho vytvoříte doma.

 

Odličovací mléko využijete nejen k odlíčení, ale i k jemnému čištění pleti nebo jako podkladový krém pod make-up. 

MŮJ OBLÍBENÝ DOMÁCÍ PEELING - RECEPT


2-3 lžičky medu
½ lžičky jemně namletých ovesných vloček
½ lžičky oleje

Před peelingem je vhodné pleť napařit nebo alespoň nahřát teplým ručníkem, aby se póry otevřely. Suroviny důkladně smíchejte, malé množství nanášejte na pleť a jemně krouživými pohyby masírujte. Poté obličej umyjte a užívejte si krásně hladkou pokožku. 

 

Nejenom pleť v zimě trpí. Více péče si zaslouží pokožka celého těla, nohou a hlavně rukou. Pokožka na rukou v zimě častěji trpí na ekzémy, tvrdost a praskání. Na nohou je často tvrdší, protože nechodíme venku bosí a tedy se přirozeně neobrušuje. Proto je důležité používat krémy na ruce a jednou za čas si udělat na noc zábal, který je super i na nohy. 

Na noční zábaly mohu ze svých výrobků doporučit Lanolinku. Aplikujte bohatou vrstvu na ruce/nohy, natáhněte měkké rukavice/ponožky a nechte působit celou noc. Krém na ruce v nabídce zatím nemám, ale opět mohu doporučit Tuhý tělový krém, to je takový univerzál, který lze použít na obličej, ruce, nohy, tělo i rty. 

 

Lanolin je nejblíže lidskému kožnímu tuku a proto výrazně zjemňuje a zvláčňuje kůži a působí na suchou popraskanou kůži i ekzémy. 

Letošní zima se sice pomalinku chýlí ke konci, ale třeba se Vám mé tipy budou hodit na tu příští :)