Všechno co vím o opalovacích prostředcích

Opalovací krém je moje srdcovka. Bylo to to úplně první z kosmetiky, co jsem kdy vyrobila. A proto jsem si trvala na tom, že jím musím začít i svou oficiální výrobu. V tomto článku bych se s Vámi chtěla podělit o všechny informace, které se mi podařilo za těch pár let dát dohromady. 

Minerální vs chemický filtr

Rozdíl mezi chemickými a přírodními opalovacími prostředky je v tom, že přírodní výrobky obsahují minerální filtr a chemické, no, chemický. Minerální filtr je buď oxid zinečnatý nebo oxid titaničitý. Častější a bezpečnější je oxid zinečnatý. Minerální filtr funguje tak, že na pokožce vytváří fyzickou bariéru, která zabraňuje slunečnímu záření pronikat do ní. Chemické filtry jsou nebezpečné v tom, že při působení slunce a tepla se mohou rozkládat na volné radikály a to může vést až k rakovině kůže. 

Na co si dát ještě pozor při výběru opalovacích prostředků s minerální filtrem je to, aby byl bez nanočástic. Pokud oxid zinečnatý nebo titaničitý obsahují nanočástice, výrobce je povinen to uvést na etiketě. Sledujte tedy, zda je tam uvedeno non-nano nebo nic, protože to také znamená, že je výrobek neobsahuje. 

Proč není bezpečné vyrábět opalovací přípravky doma? 

Oxid zinečnatý a titaničitý nejsou úplně rozpustné ani ve vodě, ani v oleji. Proto jsou potřeba speciální přístroje, které je dostatečně rozptýlí, neboli disperguje. Krém, ve kterém není dostatečně rozptýlený minerální filtr je tzv. děravý, na první pohled se může zdát, že funguje, ale propouští sluneční záření až k pokožce. 

Pravda o ochranném faktoru

Málokdo ví, jak to je doopravdy s ochranným faktorem u opalovacích prostředků. To číslo vyjadřuje, jak dlouho můžete být po použití na slunci, než se spálíte oproti tomu, když nejste namazaní vůbec. Takže například faktor 20 vám zajistí 20x tolik času, kolik je pro vás běžně bezpečné. Přitom je ale potřeba zároveň dodržovat zásady bezpečného opalování, které připomenu níže a jednou z nich je opakovat aplikaci krému po cca dvou hodinách. Proto například faktor 50 má smysl v případě, že se spálíte po dvou minutách na slunci, a to se stane asi málokomu. 

Jsou čisté rostlinné oleje vhodné jako ochrana před sluníčkem?

Nejsou. Velkým hitem před pár lety byl malinový olej nebo mrkvový olej. Oleje mohou mít jen velmi nízký faktor, který nechrání dostatečně a vždy je potřeba použít minerální nebo alespoň chemický filtr. Přestože vyrábím přírodní kosmetiku a jednoznačně doporučuji minerální filtry, tak ještě nebezpečnější než chemické filtry je nechránit se vůbec. Pokožka pod silným slunečním zářením opravdu trpí, i když to nejdříve vypadá, že ne, tak dlouhodobé vystavování kůže slunečnímu záření bez ochrany se může projevit v pozdějším věku, v nejhorších případech až rakovinou kůže.

 

Zásady bezpečného opalování 

  • vyhnout se přímému slunečnímu záření mezI 11 a 14 hodinou
  • Používejte opalovací prostředky – ideálně s minerálním filtrem.
  • Aplikaci opalovacích prostředků je potřeba opakovat po cca 2 hodinách.
  • Po koupání se znovu namažte opalovacím prostředkem.
  • Chraňte zejména pokožku dětí. Miminka minimálně do 6 měsíců nedoporučuji vůbec vystavovat slunci.
  • Dodržujte pitný režim.
  • Je vhodné používat pokrývku hlavy a sluneční brýle.
  • Délku pobytu na slunci a výběr ochranného faktoru přizpůsobte fototypu své kůže.

 

Na závěr bych ráda napsala něco konkrétně o našich opalovacích prostředcích. 

Opalovací krém - jeho faktor je 20 (konkrétně asi 23,5, ale to se na etiketu nepíše), takže pro naše podnebí je naprosto dostačující, ale je vyzkoušený i u moře. Kupují ho maminky i pro své ,,světlé” děti. Filtr je oxid zinečnatý. Voní po citronelle. Tuto vůni miluje většina dětí a navíc je to častá vůně používaná k odpuzování hmyzu. 

 

Opalovací olej - olej jsem vytvořila pro tmavší fototypy, kterým bohatě stačí faktor 12. Olej také obsahuje oxid zinečnatý, důvod jsem vysvětlovala výše, nemělo by vás tedy překvapit, že je také bílý. Je trochu zahuštěný kakaovým a bambuckým máslem. Jeho vůně je ylang-ylang, který jsem zvolila proto, že je to stabilní olej, který nepodléhá rychlé oxidaci a proto je vhodný k použití do produktů, které budou přímo vystavené slunci. A taky ho miluju. 

 

U těchto opalovacích prostředků je jedno malinké úskalí a to je okolní teplota. Některá přírodní kosmetika (zejména ta bez voní složky) je náchylná na okolní teplotu. Proto když budete mít krém nebo olej v chladnější místnosti, nemusí se jim chtít z lahvičky. Řešení je ale jednoduché, nechte ho stát chvíli na sluníčku (neměl by tam zase být celý den) a problém vyřešen. Pokud ho používáte už na jaře, když je ještě chladno, ale sluníčko už opaluje, můžete ho rozehřát třeba ve vodní lázni, nebo u topení, u kamen… Stejně tak v zimě na horách, jistě se vždy najde nějaký rozpálený krb nebo ústřední topení. 

 

A posledním produktem v naší opalovací řadě je Mléko po opalování. Toto mléko jsem vymyslela před několika lety, když jsem si venku dost ošklivě spálila záda (no jo, kovářova kobyla O:) ), přišla jsem domů a ze surovin, které jsem měla k dispozici jsem vytvořila mléko. Nechala jsem se namazat a sama jsem byla překvapená, že to okamžitě zafungovalo. Aplikaci jsem musela ještě asi dvakrát zopakovat a potom už záda nepálila vůbec. Složení jsem potom téměř nezměnila, jen jsem použila lepší, přírodnější konzervanty. Účinnými složkami jsou Aloe Vera, panthenol a mrkvový olej - pro delší opálení. 

 

Opalovací krém je ale také tak trochu moje prokletí. Protože je to sezónní záležitost a moje provozovna byla zkolaudována až na konci srpna, musela jsem si poradit jinak a nechala první šarže celé opalovací řady vyrobit v externí výrobě, kde bylo možné vyrobit pouze velké množství. A pak přišla korona. A proto Vám na závěr tohoto článku nabízím své opalovací prostředky za poloviční cenu. Expirace jim končí v červnu tohoto roku, a i když vydrží v pořádku ještě určitě půl roku, tak po době expirace už je prodávat nesmím. Objednat je můžete zde