Jak ,,jednoduché" je to s vonnými svíčkami

Vonná svíčka…

Vypadá to tak jednoduše. 

 

V hlavě se zrodí krásný nápad a hned přesně vím, co a jak bude, jak to bude vypadat a mám pocit, že za pár dní je hotovo! 

Běžím hned do dílny, vyrobím, vyfotím je a samou radostí nad tím, jak se mi povedly a jsou fakt krásné, je prsknu na facebook s tím, že budou již brzy na eshopu! Ale ouha…

 

Co je to brzy? No, nebude to tak brzy, jak jsem si myslela…

 

Kdo jste někdy zkoušel vyrábět jakékoliv svíčky do skleničky, určitě tušíte, s čím se potýkám…. A pokud ne, buď jste měli velké štěstí nebo jste hodně studovali dopředu a dobře se připravili, že to vyšlo na první dobrou. To já ale nemám úplně ve zvyku, u mě to probíhá většinou metodou pokus omyl.

 

Takže, jak to je s těmi svíčkami a proč je na eshop nepřidám tenhle a nejspíš ani příští týden? 

 

První fáze je nápad. S tím většinou nemám větší problémy. 

Před pár měsíci jsem objednala vonné oleje ze zahraničí, měly takové pěkné názvy - Lily of the walley, Coconut něco… 

Ale to, co přišlo - všechno mi to voní jako osvěžovač na wc - takže jsem sice vyrobila pár krásných svíček , ale není to to, co bych chtěla nabízet svým zákazníkům. 

V tu chvíli bylo rozhodnuto - musím vymyslet kombinace, které budou z čistě přírodních esenciálních olejů a budou pro zákazníky cenově přijatelné - pomeranč a skořice, levandule a do třetice eukalyptus a tymián. K té poslední jsem nakonec přidala ještě borovici. 

Hned jak to šlo, šla jsem do dílny a zvesela se pustila do výroby. Ještě doma jsem si připravila čerstvé ozdoby - kůru z pomeranče, tymián, cestou našla borovici a okradla ji o trochu toho jehličí… 

Svíčky dopadly nádherně, posuďte sami:


Až potud to bylo opravdu krásné a pohádkové, všechno se dařilo a já se těšila, jak je hned v týdnu hodím na e-shop. 

 

Ale co je ještě potřeba po samotné výrobě? 

  •  Fotky - nemůžu všechno posílat fotografce a navíc tady u svíček jsem okamžitě věděla, jak, kde a s čím je vyfotit, takže jsem se do toho nadšeně pustila a myslím si, že na amatérského fotografa jsou fotky moc pěkné, takže tento úkol splněn.

  •  Spočítat ceny - tohle je věc, která mě nebaví, nedělám jí ráda, ale udělat to musím. Tyhle svíčky, protože obsahují poměrně drahý sójový vosk a hlavně ty 100% přírodní esenciální oleje, vychází poměrně draze, ve srovnání s obyčejnými vonnými svíčkami. 

  •  Vyřešit balení a etikety - Tady to začalo. Tyto skleničky vypadají nádherně v ,,celofánovém” pytlíku s mašličkou a přivázanou cedulkou. Ale… pravý celofán, který je rozložitelný, je velmi těžko sehnatelný ve formě pytlíku a navíc nevypadá tak hezky jako ten polypropylen, který se často za celofán vydává. Ten se sice taky rozloží, ale za dlooouho. Strávila jsem pár hodin nad hledáním pytlíků z pravého celofánu a konzultovala to s paní, která je prodává a vyšlo z toho to, že i kdybych ty pytlíky sehnala, nebude to vůbec hezké.
     
  •  Vyzkoušet je - Každou svíčku, kterou vyrobím, musím zapálit, abych zjistila, zda dostatečně voní a alespoň jednu nechat vyhořet celou a měřit čas, abych byla schopna vám dát informaci o době hoření. Tak jsem si zapálila pomeranč se skořicí a… Hoří to málo! Malý plamínek se tak tak drží při životě a téměř se topí ve vosku. Tím pádem vlastně nevyzkouším ani tu vůni, ani dobu hoření, protože s větším knotem a tedy větším plamínkem nebo v jiné skleničce to bude celé jinak. 

 

Co teď s těmi dvěma zádrhely? Jedna změna vyřeší oba problémy. 

 

Jiné skleničky! Budou to skleničky, které se nerozšiřují, takže ten knot by v nich mohl fungovat dobře. A také ty skleničky mají víčko, tedy je vyřešen i problém s balením. 

 

Odpovědí na otázku, proč svíčky nebudou tak brzy je to, že všechno, co jsem popsala výše musím udělat znovu - vyrobit, vyfotit, přepočítat, zapálit, testovat! 

 

A abych toho neměla málo, vymyslela jsem si i další kombinace vůní - káva a pomeranč, limetka a ylang a limetka a třešeň. 

 

Těšíte se? :)