Na co si dát pozor u běžných kosmetických produktů

Začali jste se zajímat o přírodní kosmetiku a o to, jaké věci používáte na pokožku svou nebo svých dětí? Ale pořád tápete v tom, které složky jsou vlastně problematické a které jsou v pořádku? Tak právě pro Vás jsem sepsala článek, kde jsem rozdělila problematické ingredience podle kategorií kosmetiky. V článku najdete ty nejčastěji používané problematické složky. 

 

Vlasová kosmetika

Vlasová kosmetika často obsahuje vodní složku a proto je nutná přítomnost konzervantů. Bez nich by produkt prostě nevydržel a také by nebyl příliš bezpečný. Možná Vám slovo konzervant zní jako sprosté slovo, ale konzervant je náš přítel, jde jen o to, jaký se zvolí. Nejčastějšími a ne vhodnými konzervanty jsou PARABENY - jsou častým alergenem, zasahují do přirozené aktivity pokožky a mohou způsobovat hormonální nerovnováhu. Jejich označení je phenyl-, methyl-, otyl-, butyl-paraben apod.

Další nedílná součást vlasové kosmetiky jsou povrchově aktivní látky, nebo-li tenzidy. To je ta složka, který pění a čistí a je tedy v šamponech také nutností. Tenzidy, které se vyskytují ve vlasové kosmetice nejčastěji a měli byste si na ně dávat pozor jsou SLS a SLES - sulfáty. 

Ve vlasové kosmetice se mohou vyskytovat také emulgátory, například DEA (Diethanolamine), MEA (Monoethanolamine) a TEA (Triethanolamine) a také PEG a PPG. Tyto emulgátory mohou způsobovat podráždění a v kombinaci s dalšími chemikáliemi mohou být karcinogenní, např. při výrobě PEG a PPG jsou používány jedovaté plyny, které mohou obsahovat karcinogeny.

Další častou složkou jsou SILIKONY, které jsou nebezpečné hlavně pro přírodu, protože nejsou vůbec biologický odbouratelné. 

Určitě jste narazili nejen u vlasové kosmetiky na zkratku EDTA ve složení. Tato složka je v přírodě taky špatně rozložitelná.

Na všechny výše vypsané látky byste si měli dávat pozor samozřejmě nejen ve vlasové kosmetice, mohou se vyskytovat prakticky všude, některé z nich i v čistících prostředcích.

 

Nezávadnou vlasovou kosmetiku - šampuky a tuhý kondicionér můžete nakoupit zde

 

Pleťová a tělová kosmetika

V pleťové a tělové kosmetice mohou být problematickou složkou opět hlavně konzervanty a emulgátory. Kromě výše zmíněných doporučuji dávat pozor také na konzervanty Triclosan - ten najdete zejména v odličovacích přípravcích, ale také v deodorantech nebo zubních pastách. Ten narušuje přirozenou funkci kůže a může způsobovat poškození jater, ledvin a vyvolat rakovinu. 

V mém Odličovacím mléku nenajdete ani jednu z výše uvedených problematických složek. Složení můžete prozkoumat zde.

Formaldehyd a sloučeniny, které ho uvolňují též může vyvolávat rakovinu. 

BHA (Butylated Hydroxyanisole) a BHT (Butylated Hydroxytoluene) jsou využívány spíš jako antioxidanty, tedy zabraňují žluknutí a najdete je v kosmetice, která obsahuje oleje nebo tuky a také v dekorativní kosmetice. Tyto látky mohou snižovat plodnost a vyvolat rakovinu žaludku. 

Diazolidinyl Urea, Imidazolidinyl Urea, Methenamine a Quaternium-15 jsou konzervanty, které do těla uvolňují Formaldehyd, poškozují buňky, jsou karcinogenní a mutagenní, ničí prospěšné kožní bakterie. 

Nejčastějšími emulgátory v pleťové a tělové kosmetice jsou již dříve zmíněné PEG a PPG. Mohou se skrývat i pod dalšími názvy, například s koncovkou -eth- Laureth, Ceteareth nebo třeba i Polysorbate. 

Častou složkou zejména v mastích bývá Petrolatum, Paraffin, Paraffinum Liquidum - jedná se o ropné produkty, které mohou způsobovat rakovinu kůže a jsou velmi špatně biologicky odbouratelné. Tyto složky se hojně používají i v kosmetice pro děti. 

Čistě přírodní masti nemohou NIKDY obsahovat ropné produkty. Najdete je zde

Ve složení kosmetiky, nejčastěji peelingů, můžete najít také mikroplasty a to například pod názvy polyethylen (polyethylene – PE), polypropylen (polypropylene – PP), polyethylentereftalát (polyethylene terephthalate – PET), polymethylmethakrylát (polymethyl methacrylate – PMMA), polytetrafluorethylen (polytetrafluoroethylene – PTFE) nebo nylon. Mikroplasty znečištují řeky a oceány, odkud je již nelze odstranit.

 

Takovou podle mě samostatnou kapitolou v tělové a pleťové kosmetice jsou opalovací přípravky. Tam je potřeba dávat pozor zejména na chemické filtry. Mezi nejčastější chemické filtry patří Oxybenzone, Avobenzone, Oxyphenone, Benzophenone, Methoxicinnamate.

Je lepší vyhledávat přípravky s minerálními filtry a to je oxid zinečnatý a oxid titaničitý. Oxid titaničitý je sporný, protože často obsahuje nanočástice. Ty se mohou vyskytnou i u oxidu zinečnatého, ale výrobce je povinen tuto skutečnost uvést na etiketě. O problematice chemických a minerálních filtrů a všeho, co s tím souvisí bych ráda sepsala samostatný článek. 

 

Naše opalovací přípravky samozřejmě obsahují minerální filtr oxid zinečnatý. Jejich složení si můžete prohlédnout zde

 

Deodoranty a antiperspiranty

Tady to bude jednodušší, u deodorantů je již delší dobu nechvalně známý HLINÍK. Jedná se o soli hliníku, ty nejškodlivější můžete v produktech najít pod názvem Aluminum Chlorohydrate, Aluminum chlorid, Aluminum sesquichlorohydrate, Aluminum Starch Octenylsuccinate nebo Aluminum Lactate. Tyto soli ucpávají póry a brání tak přirozenému detoxikačnímu procesu, jsou toxické a dráždí pokožku. 

Existují ale i bezpečné soli hliníku, například Potassium alum či Aluminum hydroxid.

V deodorantech a antiperspirantech narazíte opět i na konzervanty nebo emulgátory, které byly zmíněny výše. 

 

Vitellaria deodoranty neobsahují žádný druh soli hliníku. Pouze přírodní složky bránící zápachu z potu. Nabízíme různé varianty, které si můžete prohlédnout zde

Čistící přípravky - drogerie

Čistící přípravky jsou také důležitou součástí našich životů a neměli bychom zapomínat i u nich kontrolovat složení a některým složkám se raději vyhnout. 

Nejčastější problematickou složkou je Methylisothiazolinone a Benzisothiazolinone. Jsou to kontaktní alergeny a jsou cytotoxické - toxické přímo pro buňky, způsobují jejich smrt nebo zánět skrze poškození DNA.

Také již výše zmíněné EDTA a její soli jsou velmi často používány v čistících přípravcích. K těm nejtoxičtějším druhům patří disodium EDTA, trisodium EDTA a tetrasodium EDTA.

 

Závěrem chci říci, že i když to takto vypadá dost děsivě, tak není nutné propadat depresím, v dnešní době už je na trhu opravdu obrovská nabídka bezpečných přírodních produktů, jak kosmetických, tak z oblasti drogerie. Nemusíte mít nastudované všechny škodlivé látky, to snad ani nejde a ani já neznám všechny, přestože se v tomto oboru už pár let pohybuji. Nejjednodušší, co můžete udělat při výběru produktu je zadat podezřelý název, který neznáte do Googlu. Ze začátku Vám mohou připadat podezřelé i latinské názvy rostlin a naopak můžete zjistit, že název, který vypadá na totální škodlivou chemku, je vlastně bezpečný, ale po chvíli praxe už budete mít mnohem lepší přehled, které složky raději vyhledávat.