Co mě přivedlo k přírodní kosmetice

 

Dřív jsem vůbec neřešila složení potravin ani kosmetiky. To se změnilo až s příchodem mé první dcery.

Když nastalo léto, koupila jsem klasický drogerkový opalovací krém a začala zkoumat složení, které se mi ale vůbec nelíbilo. Kdesi na Facebooku jsem pak zahlédla, že je možné si opalovací krém vyrobit doma z přírodních surovin. Dnes už vím, že je to o dost složitější z hlediska bezpečnosti, ale o tom bych ráda napsala extra článek. 

No a protože suroviny pouze na jeden krém nikde nekoupíte, nabídla jsem kamarádkám, že jim krém taky vyrobím. A díky tomu jsem zjistila, že mě výroba přírodní kosmetiky baví a napadlo mě, že by to mohl být příjemný přivýdělek k rodičáku a později třeba i obživa. 

Zašla jsem tenkrát na KHS Plzeňského kraje, kde mě paní hned mezi dveřmi odrazovala, že je to příliš náročné. Nakonec mi sice ochotně vypsala několik požadavků, které se ale opravdu zdály téměř nesplnitelné. Nějakou dobu jsem tedy vyráběla hlavně pro vlastní potřebu, pro rodinu a kamarádky. 

Přesto jsme ale s partnerem začali hledat dům, ve kterém bych mohla mít provozovnu. Tři roky jsme takový dům nemohli najít, až mi někdo (vůbec netuším kdo) vnukl nápad, že máme v paneláku pěkné společné prostory, tak proč to nedělám tam. Požádala jsem tedy paní z hygieny, zda by se mohla na tyto prostory podívat a říct, zda je to reálné. Vlastně jsem ani nečekala, že by to potvrdila. Ale stalo se a tím začalo asi osmiměsíční martyrium se zařizováním provozovny a certifikací produktů. Bylo to zatím asi nejnáročnější období mého života. 

Ale o tom zase příště, ať to není příliš dlouhé...